In de steden Gent, Genk, Antwerpen, Leuven, Brussel en Kortrijk gaan deze week de eerste digibanken van start.

Nog eens 29 lokale partnerschappen, bestaande uit verschillende gemeenten en organisaties, staan in de steigers en starten met een traject om de juiste partners samen te brengen voor de realisatie van een digibank.

Dat meldt Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits. In die digibanken kunnen mensen die het nodig hebben terecht voor een laptop, tablet of pc en voor opleiding en begeleiding om hun digitale vaardigheden te versterken.

"Door digitale vaardigheden te versterken, verkleinen we het risico op digitale uitsluiting en helpen we kwetsbare mensen op weg naar werk. Ik ben trots vandaag de allereerste digibanken in Vlaanderen te verwelkomen en nog eens 29 andere partnerschappen groen licht te geven voor de uitwerking van nog meer digibanken.

Door letterlijk en figuurlijk dicht bij de mensen te staan en hen actief te begeleiden, zullen de digibanken een wezenlijk verschil maken. Ons doel is tegen eind 2022, 100 digibanken op te starten.

De doelstelling om minstens 100 lokale besturen in dit verhaal te betrekken, is alvast bereikt. Op dit ogenblik zijn in de goedgekeurde digibanken en voortrajecten in totaal reeds meer dan 130 lokale besturen betrokken " - Hilde Crevits

Volgens de barometer van de digitale inclusie 2020 van de Koning Boudewijnstichting beschikt bijna één op de drie huishoudens met lage inkomens niet over een internetverbinding.

40% van de Belgische bevolking heeft zwakke digitale vaardigheden, een percentage dat stijgt tot 75% bij mensen met lage inkomens en een laag opleidingsniveau.

Met de opstart van lokale digibanken wil minister Crevits het risico op digitale uitsluiting verminderen. Burgers kunnen in digibanken terecht voor het ontlenen van een computer of smartphone, het volgen van opleidingen of workshops rond digitale vaardigheden en voor individuele begeleiding bij het gebruik van online dienstverlening.

Zo kunnen bijvoorbeeld werkzoekenden begeleid worden om online vacatures te zoeken en te solliciteren. Digibanken zorgen ervoor dat tweedehands IT-materiaal hersteld en opgewaardeerd wordt (refurbishment) en ter beschikking gesteld wordt van kansengroepen.

Digibanken zijn laagdrempelig en worden op diverse plaatsen georganiseerd die makkelijk bereikbaar zijn.

Van Kortrijk tot Tongeren

Na een eerste succesvolle oproepronde in het najaar van 2021 gaan 6 digibanken van start in Kortrijk, Gent, Antwerpen, Leuven, Tongeren en Brussel. Een digibank kan tot 500.000 euro ondersteuning ontvangen over een periode van drie jaar (2022-2024).

In totaal wordt voor deze eerste 6 startende digibank-projecten 2,8 miljoen euro vrijgemaakt. 29 andere samenwerkingsverbanden hebben intussen groen licht gekregen om vanaf 1 februari 2021 van start te gaan met een voortraject.

Dat is een voorbereidend traject om lokaal de juiste partners te verzamelen om later in 2022 ook van start te gaan als digibank. Hiervoor kunnen ze steun ontvangen tot maximaal 15.000 euro.

Digibank Antwerpen

Digibank Antwerpen is een samenwerking tussen Buurtwerk Posthof en Steunpunt Tewerkstelling. Beide organisaties hebben een ruim aanbod voor werkzoekenden en specifieke aandacht voor de digitale kloof van hun doelgroep.

Met deze digibank richten zij zich onder meer op mensen met een vervangingsinkomen, mensen zonder inkomen, laaggeletterden en anderstaligen met weinig kennis van het Nederlands.

Digibank Antwerpen gaat met hun uitleendienst van laptops mensen ondersteunen die slechts een beperkte toegang hebben tot IT tools. Voor wie nadien problemen ondervindt, staat de helpdesk ter beschikking om het toestel terug aan de praat te krijgen en te houden.

Daarnaast organiseert de Digibank opleidingen maat van werkzoekenden om digitale drempels in de zoektocht naar werk weg te werken. De Digibank faciliteert ook de toegang voor essentiële diensten met nadruk op e-banking en tax-on-web. De Stad Antwerpen ondersteunt de oprichting van deze Digibank.

Iedereen Digitaal @ Leuven (ID@L)

ID@L is een breed samenwerkingsverband dat inzet op e-inclusie in stad Leuven en deelgemeenten Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele en Wijgmaal. Kwetsbare Leuvenaars kunnen een beroep doen op ID@L voor bruikleen van hardware, toeleiding naar goedkope internetoplossingen en persoonlijke ondersteuning en begeleiding. Er wordt actief toegeleid naar laagdrempelige info- en vormingsmomenten en voor 1-op-1-begeleiding kan een digibuddy toegewezen worden.

Het partnerschap ID@L bestaat uit 17 organisaties met verschillende achtergronden: buurtcentra en buurtwerk, OCMW, Huis van het Kind, lokale dienstencentra, bibliotheken, het volwassenenonderwijs, vormingspartners uit het middenveld, verenigingen waar armen het woord nemen, de vakbonden en VDAB en verschillende diensten van stad Leuven.

In de organisatie van ID@L wordt sterk beroep gedaan op vrijwilligers en voor het refurbishen van hardware wordt er samengewerkt met de lokale en sociale economie.

Digibasics

DigiBasics is een project van Becode, Beego en Close The Gap. Samen willen ze het risico op digitale uitsluiting verkleinen door tweedehands toestellen ter beschikking te stellen, workshops digitale vaardigheden te geven en een mobiele ondersteuning op maat in Gent, Antwerpen en Brussel op te zetten.

Vertrekkende vanuit de Becode-campussen in deze steden richt Digibasics zich op kortgeschoolden, personen met een laag inkomen, 55+ers en niet-beroepsactieven.

Ontleners van laptops volgen onmiddellijk een 'crash course' en ontvangen meerdere vouchers voor workshops en mobiele ondersteuning aan huis.

Tweede oproep

Vanaf 27 januari stelt Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits de tweede oproep voor lokale digibanken open. Gemeenten en organisaties hebben tot 24 maart 2022 de tijd om een dossier in te dienen. Eind maart volgt dan nog een derde oproep.

Minister Crevits hoopt de komende jaren 100.000 mensen digitaal te versterken door de realisatie van 100 lokale digibanken verspreid over heel Vlaanderen. In totaal is een budget van 50 miljoen euro voorzien.

Meer informatie: https://digibanken.vlaanderen.be/